Hoppa till innehåll

Webbläsarlagring & återställning

Kleki har två sätt att behålla din teckning i webbläsaren: Webbläsarlagring, som du använder själv, och flikåterställning, som arbetar i bakgrunden. Ingen av dem ersätter att spara en fil. Webbläsardata kan rensas av webbläsaren, operativsystemet eller rensningsverktyg.

Avsnittet Webbläsarlagring i Klekis flik Arkiv.

Webbläsarlagring sparar en ögonblicksbild av en bild, inklusive dess lager, i din webbläsare. Du hittar den i fliken Arkiv.

  • Lagra sparar den aktuella bilden. Om en annan bild redan är lagrad frågar Kleki innan den skrivs över.
  • Ladda in öppnar den lagrade bilden.
  • Rensa tar bort den lagrade bilden.
  • Ctrl + Skift + S lagrar direkt.

När du startar Kleki och något finns lagrat erbjuder en liten banner att öppna det.

Webbläsarlagring sparar inte automatiskt. Lagra igen när du vill uppdatera ögonblicksbilden.

Kleki listar möjliga orsaker:

  • Fullt lagringsminne. Frigör utrymme på din enhet.
  • Lagring är blockerat i inkognitoflikar. Privata fönster och inkognitofönster blockerar oftast lagring. Använd ett vanligt fönster.
  • Webbläsaren stöder inte lagring.

”Kunde inte komma åt lagring.” betyder att din webbläsare har hindrat Kleki från att använda lagring, till exempel på grund av sekretessinställningar eller ett tillägg.

Flikåterställning skyddar dig om en flik laddas om eller stängs av misstag. Det är ingen fullständig automatisk sparning.

  • Efter ungefär 5 minuters ritande lagrar Kleki en återställning av fliken och uppdaterar den sedan ungefär varje minut medan du arbetar.
  • Om fliken laddas om återställer Kleki den automatiskt.
  • Återställningar raderas efter 7 dagar, och de äldsta tas bort när de tar upp för mycket plats.

Klicka på Återställ stängda flikar i fliken Arkiv. En siffra på knappen visar hur många återställningar det finns. Panelen listar dem:

  • Återställ öppnar teckningen i en ny flik.
  • Radera tar bort återställningen.

Återställningar finns bara i den webbläsare och den webbläsarprofil som du ritade i. De försvinner när webbläsarens data för kleki.com raderas. Vanliga orsaker finns i Min återställning saknas.

Chrome och vissa andra webbläsare har en minnessparfunktion som stänger av flikar som du inte har tittat på på ett tag. När du byter tillbaka laddas fliken om. Flikåterställning brukar ta tillbaka din teckning, men de senaste ändringarna kan gå förlorade.

Så här förhindrar du det i Chrome:

  1. Öppna chrome://settings och sök efter minnessparfunktionen.
  2. Vid listan över webbplatser som alltid ska hållas aktiva klickar du på knappen för att lägga till en webbplats och anger https://kleki.com.

Vi rekommenderar att du lägger till Kleki i den listan i stället för att stänga av minnessparfunktionen.

kleki.com läggs till som undantag i inställningarna för minnessparfunktionen i Chrome.

Andra webbläsare har liknande inställningar, till exempel vilande flikar (sleeping tabs) i Edge.